فساد، نهادهای کژ کارکرد و نقش دموکراسی

ساخت وبلاگ
کمال اطهاری در گفت و گو با ندای ایرانیان:
معضل امروز برای توسعه ایران فساد وبی نظمی اداری ناشی ازآن است.
سعید سیف: کمال اطهاری اقتصاد‌دان و استاد دانشگاه به ندای ایرانیان می‌گوید «اقتصاد ایران، مهم‌ترین معضل‌اش فساد است. نمی‌توانیم توسعه را در کشوری نهادینه کنیم که جیب دربان تا مسئولان میانی و حتی اجرایی‌اش با فساد اداری پر شده است. اقتصاد ایران برای اینکه از این بحران بیرون بیاید نیازمند تغییر ساختار اقتصادی اش است.:

 
به عنوان یک استاد اقتصاد بفرمایید چرا آنقدر آمار فساد اقتصادی در ایران زیاد است؟ چرا فساد اداری و اقتصادی غیر قابل کنترل به نظر می‌رسد؟

شرایط عدم رقابت بر اقتصاد ایران حکم فرماست. من اقتصاد دولتی را دلیل اصلی فساد اقتصادی و اداری ایران می‌دانم. برای ریشه کنی فساد؛ نیازمند تغییر ساختار اقتصادی هستیم.
اقتصاد رانتی، حاصل نگاه سیاسی به اقتصاد است اقتصاد ایران، مهم‌ترین معضل‌اش فساد است. نمی‌توانیم توسعه را در کشوری نهادینه کنیم که جیب دربان تا مسئولان میانی و حتی اجرایی‌اش با فساد اداری پر شده است. اقتصاد ایران برای اینکه از این بحران بیرون بیاید نیازمند تغییر ساختارهای معیوب خود است.
به هر حال اقتصاد ایران به لحاظ نهادی بیمار است چون به قول نهاد گرا‌ها «کژ کارکرد» شده است. نخست رفع این کژکارکردی باید در دستور کار قرار بگیرد. به طور مثال یکی از بحث‌هایی که در صنعت مطرح است این است که خب، این صنایع بزرگ که دولتی‌اند، یا شبه خصوصی هستند؛ این‌ها منابع کمک به بخش صنعت را می‌بلعند. یا سیستم بانکی ما به جای بخش صنعت به شدت در واقع با بورژازی مستغلات پیوند خورده است. یعنی در طول مدتی که تحریم جریان داشته است، به جای اینکه برای کمک به حل بحران، جهت گیری بشود به سمت بخش صنعت، نظام بانکی به سمت بورژوازی مستغلات رفت و هنوز هم آلوده آن است. این کژکاردی‌ها باید برطرف بشود. برطرف شدنش نیز آسان نیست چون یک ستیزه‌ای میان جناح‌های رانت جوی بورژوازی و جناح‌های مولد بورژوازی در ایران وجود دارد. شاید این نمونه بدتری است از آن ستیزه‌ای که میان جناح‌های بورژوازی آمریکا مثلاً میان بخش مالی با بخش صنعتی وجود دارد. در واقع نیز ستیزه میان جناح رانتی و جناح صنعتی به مراتب بد‌تر از آن است و اقتصاد ایران را به لحاظ نهادی و ساختاری بیمار کرده است. 

هیچ چاره‌ای جز تقویت مردمسالاری و دموکراسی نیست. نظارت واقعی مردم در ‌‌‌‌نهایت شیشه مات اقتصاد ایران را شفاف‌تر خواهد کرد.  در غیر اینصورت خبری از اقتصاد مقاومتی نخواهد بود. اقتصاد مقاومتی نمی‌تواند یک اقتصاد رانتی باشد. قاعدتاً باید یک اقتصاد مولد باشد. نشانه‌هایی از چنین رفتاری وجود دارد. اما جناح رانت جو با زحمت زیادی عقب رانده می‌شود و در خیلی از موارد باز به مواضعش بر می‌گردد. من تنها راه مبارزه با رانت را؛ تاکید بر شفافیت و دموکراسی می‌دانم.
ندای ایرانیان۳۱ فروردين ۱۳۹۴ -ساعت ۰۸:۳۰
اصل موضوع...
ما را در سایت اصل موضوع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : pichotab2a بازدید : 161 تاريخ : پنجشنبه 18 شهريور 1395 ساعت: 4:51